Saturday 7 January 2012

Pengendalian ebm ke bs

Pengendalian susu

1.       Botol susu di tag dari no 1-5.
2.       4OZ atau 3OZ akan di isi setiap botol.
3.       Ibu bagi susu ikut turutan 1-5.
               (sebab no.1 & 5 adalah fresh milk, dan 2,3,4 frozen milk)
4.       Bagi susu pada setiap 2 atau 3 jam.
                (tapi kalau die lapar lagi xp,ibu kasi je,
                yang penting botol 1-4 ,mesti habiskn.)

Cara nak panaskn susu.

5.       Keluarkan susu dari freezer untuk panaskan.
                (susu tu akan ada 2 lapisan foremilk & hindmilk,
                Sebelum panaskan ibu goyangkan botol tu dulu
                 untuk sebatikn susu.Goyang manja gitu.
                 Jangan goyang macam susu tepung tau.Nanti hilang zatnya.)
6.       Masukkan dalam warmer dan suhu dr 40-70. Jangan lebih 70.
                (masukkan susu dalam warmer terus bukan cup hijau.)
7.       Rasa susu sebelum bagi iman minum.
                (panas atau suam)

Nota:

Susu yang belum minum tapi dah dikeluarkan
 dari peti ais perlu dihabiskan 3-4JAM.
Susu yang dah minum  tapi tak habis time tu
perlu dihabiskan 1-2JAM selepas tu.
Susu frozen yang dah dicairkan perlu habiskan dalam masa 24JAM.
Tidak boleh panaskan susu perahan terus di atas api dapur,ketuhar gelombang mikro (microwave oven) atau didihkan susu perahan.

“Susu ibu adalah makanan terbaik sehingga 6 bulan. Tidak perlu makanan tambahan sampai umur 6 bulan. Bermula dari umur 6 bln baru boleh diperkenalkan dengan solid food+susu ibu.
Mudah2an iman dapat exclusive breastfeeding until 2years. Amin..”

CHAIYOK IBU – IBU SEMUA!!!
-anne hussein-

Suhaili Mummy Aulia usaha yang bagus. cuma sedikit teguran, utk panaskan susu, suhu yang disarankan ialah tidak melebih 40 darjah celcius. suhu melebihi 40 darjah celcius akan mematikan aktiviti2 enzyme dalam SI

Ann Aien kdg2 warmer tu 40 die x panas la,mebi sbb bru kua peti ais then kite panaskn so susu tu x jln pun dgn 40

No comments:

Post a Comment